Pel·lícules enamorades dels llibres


/ 16 de NOVEMBRE del 2015  /

FAHRENHEIT 451
El dia que van prohibir
 els llibres







Fitxa tècnica

Títol original: Fahrenheit 451

Director: François Truffaut

Guió: François i Jean-Louis Richard basant-se en una novel·la homónima de Ray Bradbury

Música: Bernard Herrmann

Fotografia: Nicolas Roeg

Intèrprets: Oskar Werner (Guy Montag), Julie Christie (Linda / Clarisse), Cyril Cusack, Anton Diffring, Jeremy Spenser, Bree Duffel, Alex Scott, Michael Balfour



  JORGE

  Aquesta pel·lícula de François Truffaut mostra una societat sense llibertats on el govern, intentant controlar el màxim possible la manera de pensar de les persones, ha pres la mesura de prohibir els llibres. Els bombers han perdut la seva antiga funció –totes les cases han estat construïdes a prova de foc- i són ara els encarregats de cercar els llibres, cremar-los i detenir les persones que els llegeixen. Per això llueixen amb orgull al seu uniforme la inscripció “Fahrenheit 451”, la temperatura a la qual crema el paper.


Els bombers de la pel·lícula s’encarreguen de trobar i cremar llibres


  En Guy Montag és un d’aquests bombers satisfet amb la seva professió. Està convençut que els llibres són perillosos perquè “fan infelices les persones, les distreuen i les fan insociables”, i exerceix d’una manera tan disciplinada i eficaç la seva tasca, que els seus superiors li han comunicat que el volen ascendir. Un dia, però, coneix la Clarissa, una dona sensible i misteriosa que pertany a una organització clandestina que conserva llibres i ajuda les persones que els llegeixen.


El protagonista coneixerà una dona enamorada dels llibres


  El nostre protagonista, en comptes de detenir la Clarissa, se’n fa amic i decideix llegir un llibre guiat per la curiositat de saber què troba una persona tan especial com ella en les obres literàries. En Guy en queda fascinat i comença a devorar d’amagat tota mena de llibres. Convertit en un gran lletraferit, commogut per les persecucions que pateixen els amants dels llibres i indignat per la manca de llibertat en la seva societat, decideix aprofitar la seva posició en el cos de bombers per tal de tirar endavant un pla que pretén destruir el sistema des de dins, però… -haureu de veure la pel·lícula per saber si finalment ho aconsegueix.



Dos personatges amb visions oposades sobre els llibres











El cap dels bombers explica als seus homes per què cal cremar tots els llibres: “Els llibres fan infelices i insociables les persones. Després de llegir una novel·la podem quedar descontents de la propia vida i sentir desitjos de viure d’una altra manera. I això no pot ser. Qui llegeix, a més, és perquè vol destacar i sentir-se superior als altres, però la felicitat tan sols és possible si estem tots al mateix nivell.”

El protagonista explica a la seva dona per què llegeix d’amagat: “Aquests llibres són la meva familia. Darrere de cada llibre hi ha una persona i per això m’interessen. I si algú, com la teva amiga, plora pel contingut d’un llibre és que havia de plorar. Haig de llegir molt i assabentar-me de tot el que va ocórrer al passat. No és bo viure en una societat com la nostra, on la gent no té cap tipus de memoria.”




  I tu? Què n’opines? Continuaries llegint llibres si un dia el govern decidís prohibir-los? I si és així, has pensat ja on els amagaries?
 

Un bomber troba un llibre amagat en un llum

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.