dissabte, 7 de març del 2015

Model de recomanació literària per facilitar la participació en el bloc



/ MATERIALS DIDÀCTICS /

Exemple de recomanació literària
i pautes per fer-ne una

  Potser acabes de llegir un llibre que t’ha agradat força i voldries redactar un escrit per aconsellar-nos que el llegim, però no saps com. Per facilitar-te la feina, tot seguit t’oferim un model de recomanació literària i els passos que has de seguir per fer-ne una.

  Recorda que si vols que publiquem la teva recomanació en el bloc, cal que l’enviïs en format word, juntament amb les imatges que seleccionis per il·lustrar-la, a la següent adreça electrònica: pontsdelletres@gmail.com.

  No t’oblidis tampoc d’indicar-nos el teu nom i la teva classe per si necessitem consultar-te qualsevol cosa a l’hora de fer-ne la correcció ortogràfica i el disseny final (perquè aquesta gestió pugui ser més ràpida, és aconsellable, a més, que ens facilitis un telèfon de contacte).


*   *   *


Un príncep tendre que va fent tombs per l’univers
1. Escull un títol imaginatiu o suggerent (també pots triar un subtítol)

·        Antoine de SAINT-EXUPÉRY. El petit príncep. Barcelona: Salamandra, 1998. (Le petit prince. París: Gallimard, 1946)
2. Facilita les dades del llibre: Autor. Títol. Ciutat de publicació: editorial, any de la publicació. (Entre parèntesis  les dades de la primera edició)
Imatge de la portada del llibre


3. Troba una il·lustració que tingui relació amb el llibre (pot ser la imatge de la portada, de l’autor, d’alguna cosa relacionada amb algun aspecte del llibre...)

Sempre que sigui possible, escriu al peu de la il·lustració d’on prové (d’on l’has tret?, qui és l’autor?...) També pots afegir-hi d’altra informació o un comentari breu sobre la imatge.

Pots incloure més il·lustracions al llarg de l’escrit.
 

  JORGE GUITAR (4rt ESO K)
 4. Escriu el teu nom, almenys un cognom i la teva classe
(el nom, el cognom i el grup de l’exemple són inventats)

  Després d’una relació insatisfactòria amb una rosa de la qual tenia cura, un príncep petit d’un planeta també ben petit decideix fer un viatge per visitar d’altres planetes. A tot arreu hi trobarà éssers amb mentalitats adultes serioses, molt allunyades de la seva. Finalment anirà a parar a un desert de la Terra, on un pilot que encara conserva un fons de nen està intentant solucionar l’avaria d’un avió. Entre el petit príncep i el pilot s’establirà una relació ben especial. I al final... Bé això no us ho puc explicar, però tot serà ben misteriós.


5. Fes un resum del llibre que no sigui gaire extens. Sisplau, no revelis el final.
  El llibre m’ha agradat moltíssim perquè ens fa veure que, si les analitzem bé, moltes de les coses que els adults creuen importantíssimes són, en realitat, absurdes.

  Això s’aconsegueix especialment amb els brillants diàlegs de l’obra: els adults seriosos sempre intenten fer grans raonaments i pronunciar grans paraules solemnes, però acaben semblant-nos il·lògics o ridículs cada cop que el petit príncep els demana un “per què?” o els fa qualsevol altra pregunta innocent.

  Les descripcions potser no són el més destacat de l’obra. En canvi, trobo que és un encert que l’autor hi inclogui uns dibuixos que són part de la història que explica, perquè fa que la narració sigui encara més amena. I també està molt bé que el narrador sigui el pilot: qui millor que ell, que encara té un cor de nen, per explicar la història del petit príncep?

  És cert que alguns aspectes de la història no semblen gaire versemblants –per exemple, com és possible que el petit príncep pugui anar d’un planeta a un altre aprofitant el vol d’unes aus?-, però potser aquesta és una objecció de persona gran i és evident que per creure’ns la història i emocionar-nos amb ella, cal que siguem o tornem a ser nens i nenes.

Els dibuixos tenen un paper molt important en la història. Saps què representa aquest?

6. Fes una valoració personal del llibre dient per què t’ha agradat i per què el recomanaries.

La  valoració pot fer referència als aspectes del llibre que creguis més destacats: el tema, els personatges, l’espai, el temps, l’ordre dels fets explicats, el tipus de narrador, els diàlegs,  les descripcions...

També pots comparar el llibre amb d’altres obres i dir en quins aspectes és més original.


Etcètera

  Valoració numèrica: Tot i que l’aviador –el narrador de la història- creu que la dèria per les xifres i per quantificar-ho tot és pròpia dels adults seriosos, jo, posats a puntuar aquest bell llibre, li donaria un 9,5. No un 10, perquè l’obra literària perfecta no existeix i perquè això sí que sonaria ja a quelcom massa adult, seriós i pretenciós perquè agradés a Saint-Exupéry

7. Valora l’obra de l’1 al 10. Escriu directament un número després de “Valoració numèrica:” o bé fes servir expressions com “al meu parer, aquest llibre es mereix un...”, “puntuo el llibre amb un...”, etc. Si ho desitges, fes comentaris o precisions sobre la teva nota .

  Si us interessa saber-ne més coses, vegeu també...

8. Al final de l’escrit, pots afegir-hi enllaços d’internet que permetin accedir a informació, activitats i d’altres obres (pel·lícules, cançons...) relacionades amb el llibre o l’autor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.